Апартаментът на Стефан Данаилов в столичния квартал Лозенец“ пустее вече повече от

...
Апартаментът на Стефан Данаилов в столичния квартал Лозенец“ пустее вече повече от
Коментари Харесай

Обявиха завещанието на Ламбо: Забранил е продажба на апартамента в „Лозенец“

Апартаментът на Стефан Данаилов в столичния квартал „ Лозенец “ пустее към този момент повече от година след гибелта на именития артист. Жилището е под ключ и е оставено във типа, в който Ламбо го напусна през 2019 година, преди да постъпи в болница и да почине.

Всъщност правата върху паметния имот не са на биологичния наследник на артиста от актрисата Ирен Кривошиева – Владимир, който в действителност е директен негов правоприемник. Приживе, преди да се разболее съществено, Ламбо приписал жилището от 145 квадрата на своя доведен правоприемник Росен Цанков, наследник на неговата брачна половинка Мери, съобщава retro.bg. Все отново огромният актьор не му го дал безплатно, а посредством контракт за покупко-продажба.

Така Росен му наплатил половината от цената на жилището, която била изчислена на 97 хиляди лв.. Тези пари пък Майор Деянов прибавил към спестяванията си в банка, които отишли при Влади.
Любопитна детайлност е, че при сключването на договорката Данаилов упорствал в контракта да има специфична уговорка, съгласно която Росен нямал право да продава митичния апартамент, до момента в който е жив.

Макар брокерите да надушили, че парцелът стои празен и да проявявали непрестанно интерес към него, увещавайки Цанков, че може да изкара над половин милион от продажбата му, той бил непреклонен. Отклонявал всички предложения и бил убеден, че ще извърши волята на своя втори татко да не харизва дома на любовта им с Мери на инцидентни хора.

Около въпросното жилище витаят легенди и митове за бохемските сбирки и забави, които артистът в миналото провел там. Апартаментът в квартал „ Лозенец “ е на невисок етаж в един от дребното доста високи блокове в тази част на София. Общата му повърхност е 145 кв., а 10 кв. е единствено кабинетът на звездата на Народния спектакъл, който е цялостен догоре с книги, ръкописи на пиеси и сюжети на филми. Спалнята е от 15 кв., а холът е двойно по-голям и по-светъл.

В този дом до последно Данаилов събираше учениците си от НАТФИЗ и сътрудниците си от Народния, с които репетираха постановката „ Актрисата “, в която той направи последната си роля. Сред мебелите също има скъпи експонати, като старинно писалище с дърворезба, кръст, осветлен на Божи гроб, газена лампа антика, статуи, картини и дарове от другари.

В „ Лозенец “ Стефан и брачната половинка му Мери заживяват през 1972 г. Преди това се бутали в скромна гарсониера от 40 кв. в квартал „ Изток “. По това време мечтаели да имат огромен апартамент и със спестените пари обичали да си купуват всякакви мебели. Държали ги по другари, до момента в който не пристигнал моментът, в който се нанесли в дома фантазия. Докато бе жив, Ламбо не спря да посреща посетители там, без ненужно да се суети и звездее.

Шегуваше се, че след 4 наводнения нищо не било същото, каквото Мери го оставила, само че до последните си дни той живя в техния апартамент, обкръжен от нейните фотоси. Синът им Росен не е преместил нито една от мястото й, само възнамерявал да подари част от книгите на Ламбо на Народната библиотека.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР